,

Figyelmünk elaprózódása

Figyelmünk elaprózódása

Figyelem, meditáció, mindfullness: halljuk a tévében, rádióban, felugró internetes reklámokban és ez mosolyog vissza ránk a magazinok hasábjairól is. A kontextus mindig változik: mert hatékonnyá tesz, segít megtartani a fókuszt, megtalálni benső önmagad, eljutni a spirituális megtisztuláshoz, jobb lesz tőle a sport teljesítményed vagy elmélyíti a társas kapcsolataidat. Ha esetenként csak részigazságokat is fedezhetünk fel, egy dolgot kijelenthetünk: meditálni menő. És a nyugati versengő, túlhajszolt, teljesítményorientált, szétaprózódott figyelmű kultúrában nagyobb szükségünk van rá, mint valaha. Nem véletlenül alakítanak ki a nagy multicégek relaxációs szobákat vagy tartanak mindfulness tréningeket a dolgozóknak.

A kulcs a figyelem.

Hatalmas az információs zaj. Minden csörög, csipog, villog, világít, azért, hogy figyeljünk rá. Jelez a facebook mert valaki ismerősnek jelölt, közben felbukkant egy értesítés, hogy egy ügyfelünk e-mailt írt, hív egy barátunk hogy vegyen-e nekünk sátorhelyet egy nyári fesztiválra… közben meg jön a villamos, és ha elüt, nem is lesz rá szükségünk. Figyelmünk elaprózódása bizony stresszkeltő, az állandó készenléti helyzet pszichésen nagyon kimerítő.

A figyelem fajtái

Sokszor használjuk azt a szót, hogy figyelem, de mit is jelent valójában? Négy fajta figyelmet különböztetünk meg, amik más-más agyi központokban helyezkednek el:

  • megosztott figyelem: az a képességünk hogy egyszerre tudjunk figyelni a zenére és arra amin dolgozunk
  • váltakozó figyelem: az a képességünk hogy váltani tudjuk a fókuszt a zenére vagy arra, amin dolgozunk, hogy teljes figyelmünket oda irányítsuk.
  • szelektív figyelem: úgy összpontosítsunk a munkánkra hogy a zenét figyelmen kívül hagyjuk
  • fenntartott figyelem: az a képességünk hogy hosszú ideig tudjunk egy dologra, például a munkánkra vagy egy koncerten a zenére figyelni.

A mindfulness gyakorlatok során tulajdonképpen a figyelem különböző fajtáit gyakoroljuk. Ez edzi azokat az agyi területeket, amik a figyelem különböző fajtáiért felelősek. Segít fókuszálni figyelmünket egy adott dologra, a gyakorlatok során például a légzésre vagy a hangokra, és ha hosszú ideig gyakoroljuk, az agyi plaszticitásnak (agyunk újraszerveződő képessége) köszönhetően javul a figyelmi központok teljesítménye. Így könnyebb lesz például a munkánkra koncentrálni vagy egy barátunkra miközben mesél, ahelyett, hogy ezer felé cikáznának a gondolataink.

Tippek és trükkök

Néhány hasznos tipp arra, hogy ne darabolódjon fel a figyelmünk:

  • Kapcsold ki a telefonodon a csipogó jelzéseket. Facebook, Instagram, Gmail… nem szükséges, hogy állandóan csipogjanak. Meglátod, nem maradsz le semmiről viszont megóv az állandó készenlét érzéstől.
  • Ha igazán akarunk kapcsolódni valakihez, ne tegyük a telefont az asztalra. Ha a táskánkba tesszük, nincs az állandó késztetés, hogy nézegessük. Legyünk az itt és most beszélgetésben, ne egy virtuálisban.
  • Reggel felkelés után ne a telefon után nyúljunk először. Igyunk inkább egy pohár vizet, a sejteknek szüksége van rá a hosszú éjszaka után.
  • Kapcsoljuk ki a „háttérzajt”. Ha állandóan szól a rádió vagy a TV, könnyen elvonhatja a figyelmünk. Sokan mondják, hogy „szükségem van valami háttérzajra”, de biztos ez? Próbáltál már csöndben dolgozni?

További tanácsokért fordulj hozzám bizalommal.