,

A stressz biológiája

A stressz biológiája

Sokan használják azt a kifejezést, hogy stresszelek, de kevesen tudják mi történik ilyenkor a testükben. Ha pontosan ismerjük a stressz biokémiáját, könnyebben felismerjük és kezelhetőbbé vállnak a stressz mellékhatásiai. 

Stressz

Veszély esetén agyunkban elindul egy stresszválasz a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengelyen. Ez felkészíti a testünket a megküzdésre vagy a menekülésre, és olyan egyéb funkciókat is szabályoz, mint: emésztés, immun rendszer, hangulat, szexuális viselkedés, energiaszükséglet. Ennek a lépései:

  1. Az agyban a hipotalamusz kortikotropinfelszabadító hormont (CHR) termel.
  2. Ez hat az agyalapi mirigyre, ahol adrenokortikotropin (ACTH) szabadul fel, és ez eljut a véráramba
  3. Az ACTH hatására a mellékvesében kortizol, kortizon, epinefrin, (más néven adrenalin) és norepinefrin ( más néven noradrenalin) szabadul fel.
  4. Ez energiát szabadít fel úgy, hogy azonnal megnöveli a glükóz szintet a véráramban, ami a sejtek elsődleges energiaforrása.
  5. A megemelkedett kortizol és glükóz szint segít fókuszálni a figyelmet, és javítja az agyi gondolkodási folyamatokat.
  6. Ugyanakkor a kortizol leállítja azokat a folyamatokat, amik ebben a helyzetben nem fontosak, úgy mint: emésztés, szexuális vágy és növekedés.
  7. Az Epinefrin  és norepinefrin megemeli a szívverést, a vérnyomást, jobb lesz a reakcióidő, és emelkedik az energiaszint.
  8. A kortizol, epinefrin és norepinefrin együttes hatásának köszönhetően a test elvonja az energiát az emésztésről, hogy több energia jusson az izmokhoz és az agyba, hogy így aktivizálja a testet. Emelkedik az oxigén szint a vérben, hogy több energia jusson a sejteknek. Elkezdünk izzadni (hogy lehűtse a testet), vérrögképző anygok jutnak a véráramba (ha sérülés keletkezne azonnal tudjuk rá reagálni), kitágulnak a pupillák (hogy kevés fényben is jól lássunk).
  9. Az agyban endorfin szabadul fel, ami csökkenti az esetleges fájdalmat és emeli a jóllétünket.

A stresszről és a kiégésről pszichológus kollégám blogján is olvashattok: