,

Stressz és diabétesz, avagy miért emelkedik a cukrod ha stresszelsz?

Stressz és diabétesz, avagy miért emelkedik a cukrod ha stresszelsz?

A stressz és diabétesz ördögi köre - stresszelsz a cukrobetegséged miatt, viszont a stressz az egekbe nyomja a cukrod. Hogy lehet kiszállni belőle?

Stressz és diabétesz

A stressz nagyon hasznos dolog volt régen, amikor valós fizikai veszélynek voltunk kitéve. Ha megláttunk egy kardfogú tigrist, elindult a „harcolj vagy menekülj” reakció, és akármelyik opciót választottuk, felkészítette rá a testünket azzal, hogy aktivizálta azt. A reakció vége az, hogy energiát juttat az izmokba és agysejtekbe, hogy harcolni vagy menekülni tudjunk. Több hormon szabadul fel amik nettó hatása az, hogy az elraktározott energiát (glükóz, zsír) elérhetővé teszik a sejteknek, akár elfutni szeretnél a kardfogú tigris elől, akár szembeszállni vele.

A mentális stresszel az a baj, hogy fejben játszódik le ugyan (szorongás a határidők miatt), de testünk mégis úgy reagál rá, mintha fizikai lenne, és tényleg ott állna a kardfogú tigris előttünk.

Diabéteszben a „harcolj vagy menekülj” válasz nem működik jól, mert az inzulin nem mindig elérhető, hogy extra energiát adjon a sejteknek, így glükóz halmozódik fel a vérben.

Hogy befolyásolja a stressz a diabéteszt?

  • Direkt: a vér glükóz szintjét
  • Indirekt: stresszes ember nem törődik a vércukor szintjével, nem méri, több alkoholt iszik vagy kevesebbet edz.

Kutatók egereken vizsgálták a stressz diabéteszre gyakorolt hatását. Azt találták, hogy fizikai stressz hatására emelkedett a glükóz szint. Ám embereknél ez az összefüggés nem ilyen egyszerű.

Fizikai stressznél 1-es és 2-es típusú diabéteszben is emelkedik a glükóz szint. Ám mentális stressznél változatosabb képet kapunk. 1-es típusú diabéteszben kevert hatással találkozunk: a legtöbb ember cukorszintje felmegy, de vannak olyanok is, akiknél csökken. 2-es típusban szintén egyenes összefüggést figyelhetünk meg: magasabb stressz szinthez magasabb glükóz szint társul.

Hogy megtudjuk, mi melyik csoportba tartozunk ajánlott naplót vezetni a stressz – glükóz szint összefüggéséről a csatolt napló segítségével. Egy 10-es skálán saccolt be az aktuális stressz szintedet, majd mér meg a vércukor szinted. Ezt két hétig monitorozva kirajzolódik az összefüggés. Magas stressz szinthez magas glükóz, alacsonyhoz pedig alacsony? Ha igen, akkor a stressz hatással van a glükóz szintedre. De akkor is, ha ez a párhuzam fordítva van.

Akármilyen összefüggést vélünk felfedezni, a stressz szint csökkentése mindenképpen javallt a glükóz szint harmonikus szinten tartása végett.

Hogy érhető ez el?

Talán néhány stressz faktort ki tudsz iktatni: pl ha a reggeli dugó miatt bosszankodsz, válthatsz kötött pályás tömegközlekedésre vagy biciklire. Ha munkahelyi stressz gyötör, megbeszélheted ennek okait a főnököddel, hátha találtok hosszú távú megoldást. Esetleg átkérheted magad egy másik csoportba vagy végszükség esetén válthatsz munkahelyet.

Néhány tipp, amivel csökken a stressz szint:

  •  Sportolj rendszeresen! Nem baj, ha csak 12 percet… sportolj 12 percet minden nap!
  • Mindig elkezd járni a lábad, ha meghallasz egy jó számot a rádióban? Vegyél táncórákat!
  • Sokszor kacérkodsz azzal, hogy kipróbálnád a falmászást, vagy régóta gondolkozol azon, hogy befektetsz egy fényképezőgépbe… esetleg megbecsüléssel tekintesz azokra, akik önkénteskednek? Miért ne kezdhetnéd el ezeket most? A hobbik stresszcsökkentő hatással bírnak…  kezdj neki még ma!
  • Végezz önkéntes munkát egy kórházban vagy kutyamenhelyen
  • Meditálj vagy végezz relaxációs gyakorlatokat! Akár napi 3 perc is elegendő
  • Ha úgy érzed, a stressz túláraszt, keress fel egy pszichológust. Nem csak stresszcsökkentő gyakorlatokat tanulhatsz, de át is keretezheted a stresszhelyzeteket. Stressz az, amit annak gondolsz!

50 perces tanácsadás keretében szívesen mutatok néhány stresszcsökkentő módszert.