MI AZ A MINDFULNESS?

Mindfulness

Mindfulness: hívjuk még tudatos jelenlétnek vagy éber figyelemnek. Arra mondjuk, amikor az elme teljesen, tényleg igahán részt vesz abban, ami éppen történik. Lehet, hogy triviálisnak tűnik, viszont egy kutatás bebizonyította, hogy ébrén töltött életünk csaknem felét elménk elkalandozva tölti, valahol egészen máshol. Ez bizonyítottan stressz csökkentő, mert nem a Fidszi szigetekre kalandozik, hanem a olyan visszatérő gondolatokba, ami nemrég történ és bánt minket, vagy félelemmel gondol olyan dolgokra, amik még meg sem történek. Ilyenkor elveszítjük a testünkkel is a kapcsolatot.

Gyere el ingyenes Mindfulness gyakorlásra

Mikor: Minden hétköznap reggel 9-korés este 7-kor

Hol: az Ady Endre utcai rendelőben

Kivel: Weintraut Ritával

Mennyiért: Ingyen

Tehát a mindfulness az az emberi képesség, hogy teljesen jelen legyünk, hogy tudatosak legyünk abban, hogy hol vagyunk, és mit csinálunk. Ahelyett, hogy túlreagálnánk a múlt vagy a jövő eseményeit.

Időről időre el fognak kalandozni a gondolataink… de a mindfulness ott van, hogy visszahúzzon minket a jelenbe: hol vagyunk most, mi az, amit csinálunk, mi az, amit érzünk, mi az, amit tapasztalunk.

Definiálni nehéz, de gyakorolni annál könnyebb. Az én kedvenc mindfulness definícióm James Baraztól származik:
„A tudatos jelenlét nem más, mint tudatában lenni annak, ami itt és most történik, és nem kívánni, hogy bárcsak másképp lennének a dolgok; élvezni azt, ami élvezetes, de nem akarni belekapaszkodni, ha változik (mert fog); és együtt élni azzal, ami nem kellemes, anélkül, hogy attól tartanánk, örökké így marad (mert nem fog).”

A mindfulness képessége mindenkiben benne van, velünk született, ösztönös. Sokan anélkül gyakorolják, hogy így hívnák. De lehet fejleszteni különböző mindfulness technikákkal, például ülő– álló- vagy sétáló meditációval. Ilyenkor külön időt szakítunk arra, hogy gyakoroljunk, ezek a formális mindfulness gyakorlatok. De egyéb módon is becsempézhetjük a napunkba, például ha ötvözzük egyéb tevékenységekkel, mint a a jóga vagy a síelés. Sőt, a mosogatás is lehet mindfulness gyakorlat, ha úgy csinálja az ember, hogy igazán jelen van.

Figyelünk a gondolatok elkalandozása helyett. Kíváncsisággal fordulunk a dolgok felé ítélkezés helyett. Elfogadással fordulunk a jelen pillanathoz, Hagyjuk, hogy a jelen olyan legyen amilyen, anélkül, hogy erőlködnénk azon, hogy megváltoztassuk.

KIKNEK AJÁNLOM A MINDFULNESST?

Mindenkinek kortól, nemtől, iskolázottságtól és hitrendszertől függetlenül. Mert nem csak kutatások ezrei és klienseim igazolják a hatékonyságát, hanem a saját életemben is érzem jótékony hatásait: segít oldani a stresszt és a szorongást, fókuszálni a figyelmet a munkára, elengedni a sérelmeket, türelemmel és szeretettel fordulni másokhoz, elfogadásra tanít.

Viszont vannak olyan problémakörök, akiknél különösen hasznos:

 pánikroham
 erős szorongás
 megküzdés krónikus betegségekkel (például Szklerózis Multiplex vagy
Diabétesz)
 elalvási nehézségek
 kiégés (burn out)
 figyelmi zavarok

HOGY MŰKÖDIK?

A terápia során formális mindfulness gyakorlatokat végzünk. Példádul figyelmünket a légzésünkre irányítjuk, a hangokra, megfigyeljük a testi érzeteket, a gondolatainkat vagy az érzéseinket. Átéljük a jelent teljes valójában. Ezek a gyakorlatok aztán később otthon is végezhetők, sőt ösztönözzük az egyént, hogy építse be a hétköznapjaiba.

Ugyanis tudományosan bizonyított, hogy rendszeres mindfulness gyakorlás
hatására:

 csökken a stressz szint
 javul az érzelemszabályozást
 csökkennek a depresszió tünetei
 csökken a szorongás szintje
 csökken a vérnyomást
 Javul az immunválasz
 javulnak a szellemi funkciók, mint például: figyelem, rövid távú memória, értő szövegolvasás
 növekszik az agyban a szürkeállomány vastagsága bizonyos területeken, és összességében védi az agyat az idősödéssel járó szürkeállomány elvékonyodástól

Írj, hogy jössz

...és gyere