, ,

MI A SZORONGÁS VALÓJÁBAN?

MI A SZORONGÁS VALÓJÁBAN?

Mindenki átéli időnként, ugyanakkor fontos, hogy ne hatalmasodjon el rajtunk a szorongás. Érdemes sportolni, és megtanulni valamilyen relaxációs technikát

A szorongás típusai

Anna esete

Anna lefekvés előtt iszik egy nyugtató teát, de mégis minden éjjel felriad arra, hogy olyan erősen ver a szíve, hogy majd’ kiugrik a helyéről, szorítást érez a mellkasán, szédül és halálfélelme van. Legelső alkalommal még a mentőket is kihívta. Azóta csak kimegy a konyhába vizet inni, járkál, és próbál elaludni. Másnap fáradtan megy dolgozni, és már előre retteg az éjszakáktól.

Bence esete

Bence hasonló tüneteket él át (megemelkedett szívverés és pulzus, mellkasi szorítás,szédülés, halálfélelem) minden zárt helyen, ahol sok ember van. Nem csak attól fél, hogy rosszul lesz, hanem attól is, mit gondolnak majd róla mások. Egy ideje semmilyen nagy bevásárlóközpontba nem megy és a randizást is abbahagyta, mert a rosszullétei jelentkeztek a moziban és az étteremben is. A munkahelyén is attól fél, hogy jön egy rosszullét, amikor úgy érzi „muszáj” kimennie, emiatt arra gondol jobb lenne inkább felmondania.

Csenge esete

Csenge magas beosztású projektmenedzser, aki már nem tud feljebb jutni a ranglétrán, mert retteg a nyilvános beszédtől. Még akkor is, ha csak öt kollegájának kell előadnia az aktuális projekt státuszát. Ilyenkor leblokkol, elkezd izzadni a homloka, szédül és úgy érzi el fog ájulni. Minden alkalommal rosszullétre hivatkozva kimegy a mosdóba és átadja a feladatot egy kollegájának. Nagyon bántja a dolog, mert igazán jó a szakmájában, és nagyon szeretné ezt megosztani a kollegáival is, de úgy érzi, egyszerűen képtelen rá.

Mi a közös ezekben az esetekben?

A fenti példák a szorongásos zavar három típusát képviselik: pánikzavar, agorafóbia és szociális fóbia.

Szorongást mindenki átél időnként. De van, hogy az elhatalmasodik az életünkben, amikor megzavarja azt, hogy hogyan szervezzük a hétköznapjainkat és a szorongás miatt nem teszünk meg bizonyos dolgokat (például nem megyünk moziba vagy nem tartunk prezentációt a csapatunkban). Ez a közös a három esetben. Elhatalmasodott a hétköznapokban, sokat gondolnak rá, emiatt egyre csak növekszik. Az egyén elkezd szorongani a szorongás miatt: mi lesz ,ha nem tudok elaludni? Mi lesz, ha jön a szorongás, és elájulok? Emiatt a gondolatok miatt persze meg is jeleneik. Olyan ez, mint egy örvény, ami húz lefelé.

De mi is az a szorongás pontosan? Mitől más, mint a félelem?

A félelem egy konkrét dologra irányul, például félek attól, hogy nem tudok tartani egy határidőt, vagy nem megyek át egy vizsgán. Szorongásnál nem is tudom pontosan meghatározni, mi miatt van. Nem irányul igazán semmire, egy „tárgy” nélküli félelem. A szorongás fókusza inkább befelé mutat, mint kifelé. Valami homályos és távoli veszélyre adott válasz. Például: valami rossz fog történni, és ezt az összes sejtemmel érzem.

A szorongás tünetei

A szorongásnak vannak fiziológiai, viselkedési és pszichológiai tünetei

Fiziológiai tünetek:

szapora szívverés

izomfeszültség

émelység

szájszárazság

verítékezés

Viselkedéses tünetek:

rontja a cselekvőképességet

képtelen uralni a mindennapi helyzeteket (például bevásárlás vagy munka)

Pszichológiai tünetek:

nyugtalanság

aggodalom

rágódás

szorongás

félelem attól, hogy meghal vagy megőrül

A szorongás kezelése

Akkor hatékony a szorongás kezelése, ha mind a három szinten kezeljük a tüneteket.

1. enyhítjük a fiziológiai szinten adott válaszreakciót

2. viselkedéses szinten megszüntetjük az elkerülő magatartást (például az kerüli az éttermeket és a hipermarketeket, vagy olyan munkát választ, ahol nem kell prezentálni).

3. pszichológiai szinten változtatunk az addigi értelmezésein (belső monológján),amik addig fokozták a nyugtalanság állapotát. Az a szorongás, ami konkrét helyzethez nem köthető strukturálatlan vagy szabadon lebegő szorongásnak hívjuk, súlyos esetben spontán pánikrohamnak. Ezek csak intenzitásukban különböznek. Az alábbi tünetek közül négynél kevesebb; szabadon lebegő szorongás, négynél több; pánikroham:

légyszomj

erős szívdobogás

remegés vagy reszketés

verítékezés

fulladás

hányinger vagy hasi fájdalom, kellemetlen érzés

zsibbadtság

szédülés vagy bizonytalanság

a leválás érzése, vagy mintha nem találnád a kapcsolatot magaddal

hőhullámok vagy fázás

halálfélelem

megőrüléstől vagy önkontroll elveszítésétől való félelem

Szituációs szorongás

Ha a szorongás egy konkrét helyzetben jelentkezik, azt szituációs szorongásnak vagy fóbiás szorongásnak hívjuk. Az különbözteti meg a félelemtől, hogy irreális. Akkor lesz fóbia, ha az egyén elkezdi kerülni azokat a helyzeteket, ahol kialakulhat.

Sokan ilyen helyzetben nyugtatók után nyúlnak, hiszen az csökkenti a szorongás fiziológiaitüneteit. Viszont a pszichológiai tüneteket, a kiváltó okot nem szünteti meg, és csak elodázza a probléma megoldását. Sőt, adott esetben súlyosbítja, hiszen a nyugtatók igen addiktívak, könnyen függőséget alakítanak ki. És ilyenkor nagy ára van a leszokásnak, hiszen elvonási tüneteik hasonlóak a szorongás tüneteivel.

A szakember segít

Érdemes tehát szakemberhez fordulni, hogy segítségével véglegesen megoldjuk a problémát,és olyan életet élhessünk, amilyet szeretnénk, ne pedig olyat, amilyet a szorongás enged.

Továbbá érdemes sokat mozogni (Egy kliensem egyszer azt mondta: hogyan tudnék sportolni, ha megemelkedik a pulzusom egyből arra gondolok, hogy meghalok!:)

Ezzel együtt érdemes sportolni, és megtanulni valamilyen relaxációs vagy meditációs technikát. Ezek jótékony hatással vannak a szorongás fiziológiai tüneteire.

Forrás: Dr. Edmund J. Bourne: Szorongások és Fóbiák. Édesvíz Kiadó, 2018

Terápiás kezelésért, illetve tanácsadásért vegye fel velem a kapcsolatot.